Вести

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Опово
 • НАША ШКОЛА ЈЕ ЈЕДНА ОД ДВАДЕСЕТ ШКОЛА КОЈЕ ПИЛОТИРАЈУ ПРОЈЕКАТ „ПОДСТИЦАЊЕ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ У ШКОЛАМА“ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И КАНЦЕЛАРИЈЕ САВЕТА ЕВРОПЕ УЗ САРАДЊУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА. У НАШЕМ ГРАДУ ОВАЈ ПРОЈЕКАТ СПРОВОДЕ ЈОШ ДВЕ ШКОЛЕ КОЈЕ СУ ДАНАС НАШИ ГОСТИ- “ЖАРКО ЗРЕЊАНИН“ ИЗ БАНАТСКОГ НОВОГ СЕЛА И ТЕХНИЧКА ШКОЛА “ 23.МАЈ“.
 • ОПШТИ ЦИЉ ОВОГ ПРОЈЕКТА ЈЕ ПОДИЗАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА ПОДСТИЦАЊЕМ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ У СИСТЕМУ ФОРМАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА ПРИМЕНОМ АНТИДИСКРИМИНАТОРНИХ ПРИСТУПА ЗАСНОВАНИХ НА СТАНДАРДИМА И ПРАКСИ САВЕТА ЕВРОПЕ.
 • ДАНАШЊА МАНИФЕСТАЦИЈА ЈЕ  НАЈЗНАЧАЈНИЈА  АКТИВНОСТ  У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА И МОГУЋНОСТ ДА ШКОЛА ПРИКАЖЕ ПРИМЕРЕ ДОБРЕ ПРАКСЕ У ОБЛАСТИ  ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ.
 • ВИЗИЈА НАШЕ ШКОЛЕ ЈЕ ДА БУДЕ ОТВОРЕНА ЗА САРАДЊУ СА ЛОКАЛНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ, УСТАНОВАМА, УДРУЖЕЊИМА, НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА И СПОРТСКИМ КЛУБОВИМА. ЗБОГ ТОГА СМО ДАНАС ПОЗВАЛИ НЕКОЛИКО ДУГОГОДИШЊИХ САРАДНИКА СА ЖЕЉОМ ДА ИХ ПРЕДСТАВИМО И ДА ИМ СЕ ЗАХВАЛИМО НА ИЗУЗЕТНОЈ САРАДЊИ.
 • РЕТКО КОЈА ШКОЛА СЕ МОЖЕ ПОХВАЛИТИ ДА ИМА УЧЕНИКЕ- ИЗВИЂАЧЕ. ЗАХВАЉУЈУЋИ ОДРЕДУ ИЗВИЂАЧА „НАДЕЛ“ И ЗАЛАГАЊУ ДВЕЈУ РОДИТЕЉКИ- ЛЕЈЛЕ ЖУГИЋ МАРИЋ И МИЛИЦЕ ЧИЧА У НАШОЈ ШКОЛИ ЈЕ ФОРМИРАНА  ЧЕТА „ЦРНЕ РОДЕ“ КОЈУ ЧИНЕ ВОД „ БЕЛИ ВУКОВИ“ И ЈАТО „МИКИНИ ЦВРЧЦИ“.  ОСНОВНИ ЦИЉ ИЗВИЂАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЈЕ ЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ КРОЗ ИГРУ И БОРАВАК У ПРИРОДИ. ИЗВИЂАЧ МОЖЕ БИТИ СВАКО,БЕЗ ОБЗИРА НА ВЕРУ, НАЦИЈУ, УЗРАСТ, ПОЛ И КУЛТУРУ.
 • УДРУЖЕЊЕ „МНРО“ ЈЕ ДРУШТВО ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ОСОБАМА ГРАДА ПАНЧЕВА КОЈЕ ПОСТОЈИ ОД 1975.ГОДИНЕ. ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА СУ ОСОБЕ СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ТЕШКОЋАМА, ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ, СТРУЧНИ САРАДНИЦИ, ВОЛОНТЕРИ И СВИ ЉУДИ ДОБРЕ ВОЉЕ. ОРГАНИЗУЈУ КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ( КРОЈАЧКЕ, ДРАМСКЕ, СЛИКАРСКЕ, СПОРТСКЕ И ЖИВОТНЕ) СА ЖЕЉОМ ДА ПОДСТАКНУ РАЗВОЈ СВОЈИХ ЧЛАНОВА И ОМОГУЋЕ  ИМ РАВНОПРАВНО УЧЕШЋЕ У ЖИВОТУ ЗАЈЕДНИЦЕ. 
 • МЕЂУОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА САВЕЗА СЛЕПИХ ПАНЧЕВО ЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА УДРУЖУЈЕ СЛЕПА И СЛАБОВИДА ЛИЦА СА ЦИЉЕМ ДА ИМ ПОМОГНЕ У ЛЕЧЕЊУ, ШКОЛОВАЊУ, РЕХАБИЛИТАЦИЈИ, РАДНОМ ОСПОСОБЉАВАЊУ И ЗАПОШЉАВАЊУ. РЕАЛИЗУЈЕ КУЛТУРНЕ, УМЕТНИЧКЕ, СПОРТСКЕ И ЗАБАВНЕ  АКТИВНОСТИ У ЦИЉУ СВЕСТРАНОГ РАЗВИТКА СВОЈИХ ЧЛАНОВА И ЊИХОВОГ НЕСМЕТАНОГ УЧЕШЋА У ДРУШТВЕНОМ ЖИВОТУ. МОЛИМО ПРЕДСТАВНИКА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДА ИЗАЂЕ И ПРИМИ ЗАХВАЛНИЦУ.
 • ТИМ УЧЕНИКА-ВОЛОНТЕРА  И ЊИХОВ КООРДИНАТОР НАСТАВНИЦА МАЈА КРМАР СУ СПОНА   ИЗМЕЂУ ШКОЛЕ И МНОГИХ УСТАНОВА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ.
 • ОДЛИЧНУ САРАДЊУ ШКОЛА ИМА И СА УДРУЖЕЊЕМ „НА ПОЛА ПУТА“ КОЈЕ СЕ БАВИ УНАПРЕЂЕЊЕМ КВАЛИТЕТА ЖИВОТА ОСОБА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ТЕШКОЋАМА И АУТИЗМОМ, КАО И ЊИХОВОМ ИНКЛУЗИЈОМ У СВЕ ЖИВОТНЕ ТОКОВЕ. ЗА СВОЈЕ КОРИСНИКЕ ОРГАНИЗУЈУ РАЗЛИЧИТЕ РАДИОНИЦЕ , РАДНО-ОКУПАЦИОНЕ АКТИВНОСТИ И ПРИПРЕМУ ЗА ТРЖИШТЕ РАДА У ОКВИРУ РАДНОГ ЦЕНТРА, А  ПРУЖАЈУ ИМ И  УСЛУГЕ СТАНОВАЊА УЗ ПОДРШКУ И ПОМОЋ У КУЋИ. УДРУЖЕЊЕ БРОЈИ ПРЕКО 50 АКТИВНИХ КОРИСНИКА, ВОЛОНТЕРА И САРАДНИКА КОЈИ СВИ СУ ВРЛО АКТИВНИ У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ И ПРОМОВИШУ ЈЕДНАКОСТ, ИНКЛУЗИЈУ, ТОЛЕРАНЦИЈУ И ПРАВО НА РАЗЛИЧИТОСТ.
 • КУД „ СТАНКО ПАУНОВИЋ НИС РАФИНЕРИЈА НАФТЕ ПАНЧЕВО“ ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН ПАРТНЕР НАШЕ ШКОЛЕ У МНОГИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА. У ОКВИРУ КУД-а ПОСТОЈИ 12 ИГРАЧКИХ ГРУПА, ЖЕНСКА И МУШКА ПЕВАЧКА ГРУПА, НАРОДНИ ОРКЕСТАР, ТАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР И РАДИОНИЦА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ НАРОДНИХ НОШЊИ. ЦИЉ ИМ ЈЕ ОЧУВАЊЕ ФОЛКЛОРА, БАШТИНЕ И ТРАДИЦИЈЕ СВИХ НАЦИОНАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА.
 • ПО СПОРТСКИМ РЕЗУЛТАТИМА И ЂАЦИМА- УСПЕШНИМ СПОРТИСТИМА МИ СМО ЈЕДНА ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ И НАЈТРОФЕЈНИЈИХ ШКОЛА У СРБИЈИ, ПА НАС СА ПРАВОМ НАЗИВАЈУ „ШКОЛА ШАМПИОНА“.
 • НАШИ БИВШИ ИЛИ САДАШЊИ ЂАЦИ СУ : САЊА РАДОСАВЉЕВИЋ- РУКОМЕТАШИЦА, НАЈБОЉЕ ЛЕВО КРИЛО СВЕТА; НАЂА ХИГЛ- ПЛИВАЧИЦА, СВЕТСКА ПРВАКИЊА НА 200 МЕТАРА ПРСНО; ВЕЉКО ИНЂИЋ- РУКОМЕТАШ, РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ; АЊА ЦРЕВАР- ПЛИВАЧИЦА, НАЈМЛАЂА УЧЕСНИЦА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА 2016; ИЛИЈА СЕРАФИМОВИЋ, ВИЦЕШАМПИОН СВЕТА У ПРОБЛЕМСКОМ ШАХУ; АНЂЕЛА РАНЂЕЛОВИЋ- ЏУДИСТКИЊА, ЈЕДНА ОД 10 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ; ДЕЈАН ПЕШИЋ- СТРЕЛАЦ, НАЈБОЉИ У СРБИЈИ; СТЕФАН МИХАЈЛОВ- АТЛЕТИЧАР, ПРВАК СРБИЈЕ; ЗОРИЦА СТАНИЋ- БАЦАЧИЦА КУГЛЕ; ЖЕНСКА ФУТСАЛ ЕКИПА – ДВОСТРУКЕ ШАМПИОНКЕ СРБИЈЕ И МНОГИ ДРУГИ.
 • ПОЗИВАМО НАЂУ ХИГЛ БОХАРЕВИЋ ДА СЕ ОБРАТИ ПРИСУТНИМА И КАЖЕ НЕШТО О СВОЈИМ УСПЕСИМА, ЗНАЧАЈУ СПОРТА И ФЕР ПЛЕЈА.
 • ВИШЕ ОД 10 ГОДИНА СМО ПАРТНЕРИ „СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ СРБИЈЕ “. ТО ЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ОРГАНИЗУЈЕ ТРЕНИНГЕ И ТАКМИЧЕЊА ОСОБА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ ОМЕТЕНОШЋУ У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ.САРАДЊА СА НАШОМ ШКОЛОМ ЈЕ НА ПРОЈЕКТИМА ИНКЛУЗИВНИХ UNIFIED (ЈУНИФАЈТ) СПОРТОВА – ФУДБАЛ, КОШАРКА, ОДБОЈКА, ОДБОЈКА НА ПЕСКУ И АТЛЕТИКА ШТО ЈЕ ОД ВИШЕСТРУКОГ ЗНАЧАЈА КАКО ЗА МЛАДЕ СА ТЕШКОЋАМА, ТАКО И ЗА ОНЕ ИЗ РЕДОВНЕ ПОПУЛАЦИЈЕ. ОВАКВИ ПРОЈЕКТИ ОМОГУЋАВАЈУ БОЉЕ УПОЗНАВАЊЕ МЛАДИХ СА И БЕЗ ПОСЕБНИХ ПОТРЕБА И ПОБОЉШАВА САРАДЊУ СПЕЦИЈАЛНИХ И РЕДОВНИХ ШКОЛА КРОЗ СПОРТ.
 • УЧЕНИЦИ 3. РАЗРЕДА ЗАПРАВО СПРОВОДЕ АКТИВНОСТИ ИЗ ПРОЈЕКТА „НАВИЈАЈ И ИГРАЈ ФЕР“ ЧИЈИ ЈЕ ЦИЉ ЕДУКАЦИЈА УЧЕНИКА   О ПОШТОВАЊУ СПОРТСКИХ ПРАВИЛА, ПРОТИВНИКА И ДРУГИХ НАВИЈАЧА; ПРОМОЦИЈА НАЧЕЛА ФЕР-ПЛЕЈА У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ И СПОРТУ; ВАЖНОСТ ТИМСКОГ РАДА И СТВАРАЊЕ БЕЗБЕДНОГ И ПОДСТИЦАЈНОГ ОКРУЖЕЊА.
 • ЗА КРАЈ ДАНАШЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ У ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ ЋЕ СЕ ОДИГРАТИ УТАКМИЦА У ЖЕНСКОМ ФУДБАЛУ ИЗМЕЂУ ЕКИПЕ ИЗ ШКОЛЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ „МАРА МАНДИЋ“ И ЕКИПЕ НАШЕ ШКОЛЕ.  ИГРАЧИЦЕ СУ ЧЛАНИЦЕ „ ЈУНИФАЈТ“ ТИМОВА СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ.  УТАКМИЦУ ПРАТИ ПОДРШКА НАВИЈАЧА УЗ АКТИВНОСТИ ИЗ ПРОЈЕКТА „НАВИЈАЈ И ИГРАЈ ФЕР“.
Опширније...

ЧИТАМО И ПИШЕМО СА АНОМ ФРАНК

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Опово

Ученици 7.разреда са наставницима српског језика Браниславом Анђелковићем и Зораном Лепедат су у Културном центру Опова присуствовали интерактивној изложби и радионици “Читамо и пишемо са Аном Франк“.

Захваљујући овој радионици ђаци су много тога сазнали о страдању Јевреја за време Другог светског рата, холокаусту, дискриминацији и геноциду.

Координатор и реализатор изложбе је Драгомир Бурнаћ, наставник српског језика уз подршку ОШ“Доситеј Обрадовић“ из Опова.

Опширније...

ДАН РАЗЛИЧИТИХ КУЛТУРА У БАНАТСКОМ НОВОМ СЕЛУ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: ОШ Жарко Зрењанин

У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ Основна школа „Жарко Зрењанин „ је обележила Дан различитих култура. Овом манифестацијом је заправо реализовала Дан демократске културе, а наши ђаци и 1 наставник су били гости и учесници у радионици. Приказано је 10 земаља, а наш задатак је био да пратимо трагове и направимо пано о још једној земљи- Исланду.

Све похвале за ђаке и наставнике који су реализовали ову манифестацију!

Опширније...

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Ученици 1.разреда који похађају наставу у продуженом боравку и њихова учитељица Магдалена Фабијан су едукативном радионицом обележили Дан здраве хране. Том приликом су показали шта све знају о здравој исхрани и како се треба хранити.

Опширније...

ИЗВИЂАЧИ НА ВИШЕБОЈУ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Београд

Наши ђаци – извиђачи одреда „Надел“ ( чета Црне роде- вод Бели вукови и јато Микини цврчци) су учествовали на Вождовачком вишебоју- меморијалном турниру који се одржао у Београду, 14.октобра 2018. и показали да заједништво, слога и тимски рад дају завидне резултате.

Опширније...

ПОСЕТА УДРУЖЕЊУ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТИЊА „ЕКОЛИБРИЈУМ“

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Еколибријум

Ученици 3-2 разреда и њихова учитељица Драгана Манчић су посетили Удружење за заштиту животиња „Еколибријум“ и присуствовали радионици. Том приликом су научили како заштитити животиње од насиља и како помоћи ако до њега дође, шта значи хуман однос према животињама, али и како се заштитити од напада животиња.

Опширније...

ПОСЕТА УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА ИЗ ПТУЈА

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Разна места

Под покровитељством Градске управе Панчево и градоначелника Саше Павлова, а посредством Удружењу Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и ове године су школе „Ђура Јакшић“ и Мирослав Антић Мика“ организовале размену ученика и наставника из Птуја. Ђаци из обе школе и наставници су били домаћини за 42 ученика , 5 наставника и директора из школа „Младика „ и „Људски врт“ из Птуја.

За госте и домаћине је организована посета манастиру Војловица, вожња катамараном по реци Тамиш, посета Градског музеја и Музеја мотоцикала, као и одлазак на Авалу уз посету Авалског торња и Споменика незнаном јунаку.

Опширније...

НАШИ ИЗВИЂАЧИ НА ХИПОДРОМУ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Панчевачки хиподром

Наши ђаци – извиђачи одреда „Надел“ ( чета Црне роде- вод Бели вукови и јато Микини цврчци) су 29.септембра боравили на Панчевачком хиподрому. Том приликом су помагали око одржавања хиподрома, чишћења штала и одржавања и храњења коња, а за узврат су имали могућност да јашу коње и уживају у радионици о очувању природе и хуманом односу према животињама.

Опширније...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

У нашој школи се већ неколико година уназад обележава Европски дан језика. Та манифестација је јединствена прилика да ученици сазнају много занимљивих информација о европским језицима које не могу чути на часовима редовне наставе.

Опширније...

Дан Дунава

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Градски kej

Волонтерски тим наше школе учествовао је у Еколошко-волонтерској акцији чишћења приобаља коју је Градска Управа Панчево организовала поводом обележавања Дана Дунава.

Осим чишћења обале и водотока реке, организована је еколошко- ликовна радионица и спортско- рекреативни програм.

Наша школе је једина основна школа која је уз велики број удружења грађана, Феријалног савеза, ПУ „Дечја радост“ и Техничке школе“23.мај“ учествовала у овој акцији.

У акцији је учествовало око 25 ученика и координатор волонтера наставница Маја Крмар.

Опширније...