Вести

Пролећни дан

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Удружење „ Веште руке“ по други пут организује Манифестацију „Пролећни дан“ . То је била прилика да преко тридесет различитих удружења из целе Србије ( укључујући и Косово и Метохију) презентује свој рад .

У оквиру програма организовано је такмичење за најлепше извезено јастуче и марамицу. Број пристиглих радова је био импозантан и било је врло тешко изабрати најбоље.

Удружења су се надметала и за најукуснију и најлепшу посластицу од јагоде која је и заштитни знак манифестације.

У културно- уметничком делу су учествовала певачка друштва, деца из КУД-а „Абрашевић“ и ђаци наше школе.

Ђаци, волонтери и они који похађају факултативну наставу домаћинства, били су помоћ и подршка у организацији манифестације.

Школа је партнер у овом пројекту и са задовољством доприноси неговању и очувању националне културе, традиције и фолклора.

Опширније...

Међународни дан Црвеног крста

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Народна башта

Поводом обележавања Mеђународног дана Црвеног крста, Служба хитне медицинске помоћи из Панчева одржала је показну вежбу под називом ''КПР изазов'', у организацији са Црвеним крстом и Средњом медицинском школом ''Стевица Јовановић'' из Панчева.

Вежба је реализована у суботу 5. маја 2018.године у Народној башти са почетком у 10.00сати.

Програм едукације и здравственог васпитања је подржан од стране локалне самоуправе и предвиђен је за ученике 7. разреда.

Тим поводом десет ученика седмог разреда наше школе је присуствовало заједно са наставником биологије овом догађају.

Опширније...

Дан планете Земље

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Одред извиђача „Надел“ ( чета Црне роде, јато Микини цврчци и вод Бели вукови) у дворишту школе је организовао несвакидашњу акцију и обележио Дан планете Земље.

Наиме, дан раније извиђачи су у дворишту школе разапели шаторе и ноћили у дворишту школе уз бројне активности и игре.

Затим су у недељу, 22.априла , после заједничког доручка са родитељима и директорком школе Драганом Крстић, организовали акцију чишћења школског дворишта и тиме послали поруку да планету морамо чувати.

Опширније...

Чеп за хендикеп

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Иако смо децембра 2016.г. успели да обезбедимо инвалидска колица за нашег ученика, Ученички парламент је уз подршку осталих ђака наставио да сакупља чепове у оквиру акције „Чеп за хендикеп“.

Од почетка другог полугодишта сакупљена је већа количина чепова коју смо предали Удружењу у нади да ћемо још некоме ван наше школе помоћи да добије инвалидска колица или неко друго помагало.

Чеп за хендикеп – О организацији

Удружење “Чеп за хендикеп” представља изворну “грассроотс” грађанску иницијативу коју су покренуле особе са инвалидитетом (ОСИ) – корисници механичких и електричних ортопедских помагала у циљу унапређења сопственог положаја. У том смислу, Удружење је настало као друштвена реакција на неповољну законску регулативу у Србији, која предвиђа замену ортопедских помагала у веома дугим, а понекад и нехуманим роковима (3-6 година у зависности од инвалидитета), у поређењу са знатно краћим роковима у земљама ЕУ.

Још као неформална група, захваљујући подршци Траг фондације, покренули смо акцију под називом “Чеп за хендикеп”. Акција, која траје непрекидно од 2013. године, функционише тако што грађани добровољно прикупљају чепове са пластичних флаша, које ми преузимамо и продајемо рециклерима. За добијени новац угроженим ОСИ (транспарентно, на основу приспелих пријава и према процени наше Стручне комисије) купујемо одговарајућа нова и половна ортопедска помагала.

Мрежа наших сарадника непрестано расте у чему нам помаже 90 обучених волонтера на целој територији Србије. Чепове за нас прикупља: 330 вртића, 460 основних школа, 140 средњих школа, 7 министарстава, 6 амбасада, преко 440 друштвено одговорних компанија и предузетника из целе Србије (међу којима су Coca Cola,, МТV, Heineken, Апатинска Пивара, Carlsberg, Народна банка Србије, Хемофарм, Фриком, Gomex, Имлек, ПКБ, МК Group и други; део мреже наших сарадника доступан је на нашем сајту ).

Мисија

Мисија удружења „Чеп за хендикеп“ је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом и залагање за остваривање пуног потенцијала сваке особе са инвалидитетом, уз коришћење расположивих ресурса у заједници.

Визија

Друштво у коме ОСИ имају равноправан приступ свим сегментима живота као и особе без инвалидитета. Визија Удржења је промоција хуманих вредности и волонтерског активизма, едукација о проблемима са којима се сусрећу ОСИ у нашој земљи, развој емпатије код деце и одраслих као и подизање еколошке свести о управљању отпадом.

Етика

Наша етика базирана је на транспарентности, недискриминцаија по националности, полу, узрасту итд. Такође, максимално се трудимо на поштовању људских права, интегритета и достајанства личности и поштовању ангажованих волонтера на свим нивоима.

Опширније...

Васкршња изложба и избор најлепше осликаних јаја

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

У четвртак, 12. Априла 2018.године у холу школе је одржана Васкршња изложба и спроведено је такмичење за најлепше осликана васкршња јаја.

Велики број ученика је учествовао у такмичењу и тиме показао да се у њиховим домовима слави Ускрс и поштује традиција осликавања васкршњих јаја.

Изложбу и такмичење је реализовала вероучитељица Снежана Здравковић уз подршку ђака.

Опширније...

Улога образовања у развоју социјалне инклузије

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Хелсинки

Улога образовања у развоју социјалне инклузије- идентификовање најчешћих изазова и примера добре праксе између Финске и Србије

На позив организације „Деа Диа“ из Србије и „Мировног института„ из Хелсинкија наставница Зорана Лепедат је присуствовала семинару „Улога образовања у развоју социјалне инклузије- идентификовање најчешћих изазова и примера добре праксе између Финске и Србије“ у Хелсинкију од 4. до 8. априла 2018.г.

На семинару су учествовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националне агенције за образовање у Финској, наставници из обе земље, истраживачи и представници цивилног друштва и невладиних организација.

У оквиру семинара присуствовали смо конференцији о етничком профилисању, посетили смо школу у Хелсинкију и представљен нам је рад још једне школе из Коколе.

Учесници су разменили искуства, презентовали примере добре праксе из својих установа/ организација и мапирали постојеће изазове и будуће теме у области социјалне инклузије.

Опширније...

Прослава Дана школе

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Културни центар Панчево

Захваљујући господину Милети Поповићу, идејном творцу „Микиних дана“ , прослава Дана школе је градска манифестација од 2012.године.

Преко 200 ученика и 14 наставника уз подршку КУД „ Станко Пауновић“ и Одреда извиђача „Надел“ су припремили музичко-сценски програм који је приказан 14. марта 2018. у Културном центру.

Опширније...

Посета Дому за слепе

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Дом за слепе

Ученици 2-4 разреда и њихова учитељица Јасмина Милановић посетили су Дом за слепе у којем је осим слепих особа збринут и већи број старијих особа.

Том приликом су ђаци приредили краћи програм за кориснике дома, а заузврат су добили предавање о Брајевој машини и азбуци.

Договорено је да се сарадња настави јер кроз овакве посете ђаци добијају у реалним ситуацијама животне лекције о саосећајности и поштовању према старијим и слепим особама.

Опширније...

Продајна изложба поводом Међународног дана жена

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Тим волонтера и Ученички парламент су заједно са својом координаторком наставницом Мајом Крмар организовали 7. и 8.марта у холу школе продајну изложбу поводом Међународног дана жена.

Волонтери и представници Ученичког парламента су услужно продавали рукотворине и производе за 3 панчевачка удружења:

 1. Удружење МНРО
 2. Удружење оболелих од МС-а
 3. Организација слепих и слабовидих .

Изложба је била врло успешна, а сав новац од продаје је предат удружењима како би унапредили свој рад и купили потребан материјал за своје рукотворине.

Опширније...

„ Спортски журнал“ о нашим ђацима

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Србија

У часопису „ Спортски журнал“ објављена су два чланка о боравку и успеху наших ђака током Зимског кампа фудбала у Шангају ( пројекат Спортке академије из Шангаја у којем учествује и наша школа).

Опширније...