Вести

Вебинар „ Кораци у доношењу одлуке у избору средње школе или студијског програма“

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Фондација Темпус је организовала вебинар „ Кораци у доношењу одлуке у избору средње школе или студијског програма“ намењен ученицима завршних разреда основне и средње школе.

Из наше школе је било 28 осмака заинтересованих да погледају овај веома поучан вебинар и да се упознају са:

 • корацима у процесу избора средње школе
 • техникама доношења одлука и планирања наредних корака
 • информацијама и смерницама у вези са полагањем завршног испита
Опширније...

Божићна и новогодишња хуманитарна изложба

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

И на измаку ове године вероучитељица Снежана Здравковић је уз  помоћ ученика – волонтера и њиховог координатора наставнице Маје Крмар реализовала продајну хуманитарну изложбу у холу школе. Ђаци су на часовима ликовног и техничког образовања израђивали рукотворине за продају, те се захвањујемо и њиховим наставницима који се такође радо одазивају у оваквим акцијама.

Као гости- излагачи појавила су се 3 удружења: Савез слепих, Удружење МНРО и Удружење инвалида рада.

Сакупљена је извесна свота новца која ће се потрошити на најугроженије ђаке.

Опширније...

У Панчеву.....Време јe за рукомет!

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Хала спортова на Стрелишту

Хала спортова на Стрелишту у четвртак 20. децембра била резервисана за рукомет и његове најмлађе играче.

Наиме тог дана је одржан МИНИ школски турнир за ученике других и трећих разреда основних школа који су организовали РК „Динамо“ и Савез за школски спорт Панчева.

На турниру су учествовале екипе из следећих основних школа:„Мирослав Антић Мика”, „Стевица Јовановић”, „Доситеј Обрадовић”, „Свети Сава”, „Ђура Јакшић” и „Бранко Радичевић”.

Мали рукометаши су на терену дали све од себе, а подршку са клупе су им све време пружали првотимци РК „Динамо“ из Панчева.

На крају турнира све екипе су добиле захвалнице и пригодне поклоне које су им уручили сениори „жуто-црног” тима, Никола Радовановић, Лазар и Милош Павловић.

Овај МИНИ турнир је реализован у оквиру пројекта „Једна мала лопта може покренути дечији свет“ који је покренуо РК „Динамо“ уз помоћ Града Панчева и Савеза за школски спорт Панчева.

У 2018. години пројекат се реализовао у шест панчевачких основних школа, а план је да се следеће укључи још већи број школа. Пројекат су реализовали наставници физичког васпитања који су организовали часове МИНИ рукомета за све ученике других и трећих разреда горе поменутих школа.

Опширније...

Рециклажа и хуманост на делу

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Наша школа

Пошто је наша школа сарадник у акцији „ Чеп за хендикеп“ , наши извиђачи су били вредни и од рециклажног материјала направили посуде за одлагање и сакупљање чепова које ће стајати у холу школе.

ХВАЛА!

Опширније...

Мултидисциплинарни час на мађарском језику

Догађај:

 • Датум:
 • Место: ОШ „Братство- јединство“

Захваљујући ђацима седмог и осмог разреда школе „ Братство- јединство“ који наставу слушају на мађарском језику и наставници Лидији Борбанди Варга двадесетак ученика осмог разреда наше школе је присуствовало мултидисциплинарном часу. Наши другари из суседне школе и њихова наставница су нам осмислили и реализовали час на мађарском језику уз презентацију о Сенти, граду у Војводини са већинским мађарским становништвом уз симултани превод на српски језик. Сазнали смо нешто ново о историји Сенте, географском положају, архитектури, уметности ( поготово о мађарској сецесији), знаменитостима и Стевану Сремцу ( рођени Сенћанин).

Опширније...

Тродневни излет наших извиђача

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Аранђеловац

Ученици наше школе и припадници Извиђачке чете „ Црне роде“( вод „Бели вукови“ и јато „Микини цврчци“) провели су три незаборавна дана на Гарашком језеру недалеко од Аранђеловца.

Опширније...

Радионица „Најлепши ћирилични рукопис“

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Будимпешта, Српска гимназија „ Никола Тесла“

Поред изложбе „Ја српски пишем, читам, мислим“, која је недавно била у свечаној сали Текелијанума, у оквиру истог пројекта, одржана је и радионица са ђацима Гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти. С обзиром да је циљ овог пројекта афирмисање језичке културе и ћирилице, као матичног писма српског народа организовано је једно веома занимљиво такмичење. Ученици ове школе такмичили су се у вештини лепог писања изабраног текста ћириличним писмом. Аутори, организатори и руководиоци ове радионице, сараднице пројекта, биле су Невенка Петровић, професор разредне наставе из ОШ “Мирослав Антић Мика “ из Панчева и Кристина Бекић, професор српског језика и књижевности из Гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти. У квалификацијама за финално такмичење учествовали су ученици петог, шестог, седмог, осмог и деветог разреда. Преписивали су текст по избору, а у други, финални круг пласирало се 15 такмичара. 

Након овог дела такмичења Комисија у саставу: Драгомир Дујмов, Јулијана Мијатовић и Милош Ристић је изабрала најлепше радове.

Најлепши рукописи ће бити истакнути на паноима и веб-старници школе као и на посебној фејсбук старници.

Данас, више него икада, технологија преузима водећу улогу у свим областима друштва па и у области наставе и образовања. Преплављени техничким помагалима и осуђени на ефикасност и ученицима и наставницима је рукопис „споредна ствар“, не обраћају пажњу на уредност и тачност већ на то да се што пре запише и да је садржај онога што је написано исправан и задовољавајући. Писање је маргинализовано као непотребно, као губљење времена и досадна, бесмислена радња.

Међутим, писање је важно. Оно није само средство споразумевања већ игра веома важну улогу у физиолошком развоју можданих функција. Покрети руком активирају регије у мозгу које су задужене за размишљање, памћење и продукцију језика, односно регију која је задужена за складиштење и задржавање информација. Пишући, ученици усмеравају пажњу на то штa пишу, памте садржај који записују или активно слушају, прате и воде рачуна о просторној организацији на папиру и координирају покретима руке и ока. Дакле, писање је вештина фине моторике обликовања слова.

Писање је темељ за даље учење и треба га подстицати свакодневно, као и освестити колико је та способност заиста важна за активацију мозга, концентрацију и мишљење. Ово такмичење је покушај да се подстакне жеља за вежбањем лепог, прецизног и читљивог рукописа.

Поред тога, истиче Кристина Бекић, шеф српског актива у Гимназији, за децу у дијаспори је од посебног значаја да негују писање ћирилице. Они, наиме, врло често само у нашој установи долазе у контакт са ћириличним писмом. Уколико се у настави занемари вежбање и усавршавање ћириличног рукописа код деце, нестаје део традиције, културне баштине и идентитета српског народа.

Едвард Ли Торндајк, амерички психолог се залагао за употребу „графометра“ у дефинисању квалитета рукописа. Када за један рукопис кажемо да је добар, а за други да је лош, говоримо о неком посебном квалитету рукописа који је или субјективан или објективан. Објективно оцењивање рукописа обухвата следеће елементе: покрет, читљивост, образац слова, величина, нагиб, искошеност, размак између слова и речи, однос слова у односу на линију, униформност нагиба, укошености и боја линије, то јест притисак оловке.

ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ У ТЕКЕЛИЈАНУМУ

У будимпештанском Текелијануму - задужбини Саве Текелије, отворена је изложба под називом „Ја српски пишем, читам и мислим“, аутора Светлане Месицки, кустоса и етнолога из Народног музеја у Панчеву и сараднице Гордане Стојанов, сликара конзерватора. Изложба је постављена као прилог акцији „Негујмо српски језик“, коју води Министарство културе и информисања Републике Србије, а којом се указује на друштвени задатак да се афирмишу језичка култура и ћирилица као матично писмо српског народа.

Пројекат се састоји од изложбе и радионице. Посетиоци изложбе имали су прилику да виде паное са исписаним изјавама деце, као и мисли писаца о језику и појединим језичким појмовима. Поставку је отворио Немања Ротар, члан Градског већа за културу и омладину града Панчева. Радионица ће бити одржана током новембра, у Српској школи у Будимпешти, а у рад ће бити укључени ђаци седмог и осмог разреда основне школе и првог и другог разреда гимназије.

Како су објавили организатори изложбе - будимпештанска цивилна огранизација "COOLTURE", Задужбина Саве Текелије и Народни музеј Панчево, сарадници на пројекту су и Основна школа „Мирослав Антић“ из Панчева (Невенка Петровић, професор разредне наставе), Гимназија „Урош Предић“ (професорка Весна Миливојевић), такође из Панчева, као и Српска основна школа и гимназија „Никола Тесла“ из Будимпеште (професорка Кристина Бекић). Издавач изложбеног материјала и главни носилац пројекта је Милан Кићевац, оснивач Фондације за културу и развој "COOLTURE", из Будимпеште.

Опширније...

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Опово
 • НАША ШКОЛА ЈЕ ЈЕДНА ОД ДВАДЕСЕТ ШКОЛА КОЈЕ ПИЛОТИРАЈУ ПРОЈЕКАТ „ПОДСТИЦАЊЕ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ У ШКОЛАМА“ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И КАНЦЕЛАРИЈЕ САВЕТА ЕВРОПЕ УЗ САРАДЊУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА. У НАШЕМ ГРАДУ ОВАЈ ПРОЈЕКАТ СПРОВОДЕ ЈОШ ДВЕ ШКОЛЕ КОЈЕ СУ ДАНАС НАШИ ГОСТИ- “ЖАРКО ЗРЕЊАНИН“ ИЗ БАНАТСКОГ НОВОГ СЕЛА И ТЕХНИЧКА ШКОЛА “ 23.МАЈ“.
 • ОПШТИ ЦИЉ ОВОГ ПРОЈЕКТА ЈЕ ПОДИЗАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА ПОДСТИЦАЊЕМ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ У СИСТЕМУ ФОРМАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА ПРИМЕНОМ АНТИДИСКРИМИНАТОРНИХ ПРИСТУПА ЗАСНОВАНИХ НА СТАНДАРДИМА И ПРАКСИ САВЕТА ЕВРОПЕ.
 • ДАНАШЊА МАНИФЕСТАЦИЈА ЈЕ  НАЈЗНАЧАЈНИЈА  АКТИВНОСТ  У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА И МОГУЋНОСТ ДА ШКОЛА ПРИКАЖЕ ПРИМЕРЕ ДОБРЕ ПРАКСЕ У ОБЛАСТИ  ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ.
 • ВИЗИЈА НАШЕ ШКОЛЕ ЈЕ ДА БУДЕ ОТВОРЕНА ЗА САРАДЊУ СА ЛОКАЛНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ, УСТАНОВАМА, УДРУЖЕЊИМА, НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА И СПОРТСКИМ КЛУБОВИМА. ЗБОГ ТОГА СМО ДАНАС ПОЗВАЛИ НЕКОЛИКО ДУГОГОДИШЊИХ САРАДНИКА СА ЖЕЉОМ ДА ИХ ПРЕДСТАВИМО И ДА ИМ СЕ ЗАХВАЛИМО НА ИЗУЗЕТНОЈ САРАДЊИ.
 • РЕТКО КОЈА ШКОЛА СЕ МОЖЕ ПОХВАЛИТИ ДА ИМА УЧЕНИКЕ- ИЗВИЂАЧЕ. ЗАХВАЉУЈУЋИ ОДРЕДУ ИЗВИЂАЧА „НАДЕЛ“ И ЗАЛАГАЊУ ДВЕЈУ РОДИТЕЉКИ- ЛЕЈЛЕ ЖУГИЋ МАРИЋ И МИЛИЦЕ ЧИЧА У НАШОЈ ШКОЛИ ЈЕ ФОРМИРАНА  ЧЕТА „ЦРНЕ РОДЕ“ КОЈУ ЧИНЕ ВОД „ БЕЛИ ВУКОВИ“ И ЈАТО „МИКИНИ ЦВРЧЦИ“.  ОСНОВНИ ЦИЉ ИЗВИЂАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЈЕ ЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ КРОЗ ИГРУ И БОРАВАК У ПРИРОДИ. ИЗВИЂАЧ МОЖЕ БИТИ СВАКО,БЕЗ ОБЗИРА НА ВЕРУ, НАЦИЈУ, УЗРАСТ, ПОЛ И КУЛТУРУ.
 • УДРУЖЕЊЕ „МНРО“ ЈЕ ДРУШТВО ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ОСОБАМА ГРАДА ПАНЧЕВА КОЈЕ ПОСТОЈИ ОД 1975.ГОДИНЕ. ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА СУ ОСОБЕ СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ТЕШКОЋАМА, ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ, СТРУЧНИ САРАДНИЦИ, ВОЛОНТЕРИ И СВИ ЉУДИ ДОБРЕ ВОЉЕ. ОРГАНИЗУЈУ КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ( КРОЈАЧКЕ, ДРАМСКЕ, СЛИКАРСКЕ, СПОРТСКЕ И ЖИВОТНЕ) СА ЖЕЉОМ ДА ПОДСТАКНУ РАЗВОЈ СВОЈИХ ЧЛАНОВА И ОМОГУЋЕ  ИМ РАВНОПРАВНО УЧЕШЋЕ У ЖИВОТУ ЗАЈЕДНИЦЕ. 
 • МЕЂУОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА САВЕЗА СЛЕПИХ ПАНЧЕВО ЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА УДРУЖУЈЕ СЛЕПА И СЛАБОВИДА ЛИЦА СА ЦИЉЕМ ДА ИМ ПОМОГНЕ У ЛЕЧЕЊУ, ШКОЛОВАЊУ, РЕХАБИЛИТАЦИЈИ, РАДНОМ ОСПОСОБЉАВАЊУ И ЗАПОШЉАВАЊУ. РЕАЛИЗУЈЕ КУЛТУРНЕ, УМЕТНИЧКЕ, СПОРТСКЕ И ЗАБАВНЕ  АКТИВНОСТИ У ЦИЉУ СВЕСТРАНОГ РАЗВИТКА СВОЈИХ ЧЛАНОВА И ЊИХОВОГ НЕСМЕТАНОГ УЧЕШЋА У ДРУШТВЕНОМ ЖИВОТУ. МОЛИМО ПРЕДСТАВНИКА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДА ИЗАЂЕ И ПРИМИ ЗАХВАЛНИЦУ.
 • ТИМ УЧЕНИКА-ВОЛОНТЕРА  И ЊИХОВ КООРДИНАТОР НАСТАВНИЦА МАЈА КРМАР СУ СПОНА   ИЗМЕЂУ ШКОЛЕ И МНОГИХ УСТАНОВА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ.
 • ОДЛИЧНУ САРАДЊУ ШКОЛА ИМА И СА УДРУЖЕЊЕМ „НА ПОЛА ПУТА“ КОЈЕ СЕ БАВИ УНАПРЕЂЕЊЕМ КВАЛИТЕТА ЖИВОТА ОСОБА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ТЕШКОЋАМА И АУТИЗМОМ, КАО И ЊИХОВОМ ИНКЛУЗИЈОМ У СВЕ ЖИВОТНЕ ТОКОВЕ. ЗА СВОЈЕ КОРИСНИКЕ ОРГАНИЗУЈУ РАЗЛИЧИТЕ РАДИОНИЦЕ , РАДНО-ОКУПАЦИОНЕ АКТИВНОСТИ И ПРИПРЕМУ ЗА ТРЖИШТЕ РАДА У ОКВИРУ РАДНОГ ЦЕНТРА, А  ПРУЖАЈУ ИМ И  УСЛУГЕ СТАНОВАЊА УЗ ПОДРШКУ И ПОМОЋ У КУЋИ. УДРУЖЕЊЕ БРОЈИ ПРЕКО 50 АКТИВНИХ КОРИСНИКА, ВОЛОНТЕРА И САРАДНИКА КОЈИ СВИ СУ ВРЛО АКТИВНИ У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ И ПРОМОВИШУ ЈЕДНАКОСТ, ИНКЛУЗИЈУ, ТОЛЕРАНЦИЈУ И ПРАВО НА РАЗЛИЧИТОСТ.
 • КУД „ СТАНКО ПАУНОВИЋ НИС РАФИНЕРИЈА НАФТЕ ПАНЧЕВО“ ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН ПАРТНЕР НАШЕ ШКОЛЕ У МНОГИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА. У ОКВИРУ КУД-а ПОСТОЈИ 12 ИГРАЧКИХ ГРУПА, ЖЕНСКА И МУШКА ПЕВАЧКА ГРУПА, НАРОДНИ ОРКЕСТАР, ТАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР И РАДИОНИЦА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ НАРОДНИХ НОШЊИ. ЦИЉ ИМ ЈЕ ОЧУВАЊЕ ФОЛКЛОРА, БАШТИНЕ И ТРАДИЦИЈЕ СВИХ НАЦИОНАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА.
 • ПО СПОРТСКИМ РЕЗУЛТАТИМА И ЂАЦИМА- УСПЕШНИМ СПОРТИСТИМА МИ СМО ЈЕДНА ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ И НАЈТРОФЕЈНИЈИХ ШКОЛА У СРБИЈИ, ПА НАС СА ПРАВОМ НАЗИВАЈУ „ШКОЛА ШАМПИОНА“.
 • НАШИ БИВШИ ИЛИ САДАШЊИ ЂАЦИ СУ : САЊА РАДОСАВЉЕВИЋ- РУКОМЕТАШИЦА, НАЈБОЉЕ ЛЕВО КРИЛО СВЕТА; НАЂА ХИГЛ- ПЛИВАЧИЦА, СВЕТСКА ПРВАКИЊА НА 200 МЕТАРА ПРСНО; ВЕЉКО ИНЂИЋ- РУКОМЕТАШ, РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ; АЊА ЦРЕВАР- ПЛИВАЧИЦА, НАЈМЛАЂА УЧЕСНИЦА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА 2016; ИЛИЈА СЕРАФИМОВИЋ, ВИЦЕШАМПИОН СВЕТА У ПРОБЛЕМСКОМ ШАХУ; АНЂЕЛА РАНЂЕЛОВИЋ- ЏУДИСТКИЊА, ЈЕДНА ОД 10 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ; ДЕЈАН ПЕШИЋ- СТРЕЛАЦ, НАЈБОЉИ У СРБИЈИ; СТЕФАН МИХАЈЛОВ- АТЛЕТИЧАР, ПРВАК СРБИЈЕ; ЗОРИЦА СТАНИЋ- БАЦАЧИЦА КУГЛЕ; ЖЕНСКА ФУТСАЛ ЕКИПА – ДВОСТРУКЕ ШАМПИОНКЕ СРБИЈЕ И МНОГИ ДРУГИ.
 • ПОЗИВАМО НАЂУ ХИГЛ БОХАРЕВИЋ ДА СЕ ОБРАТИ ПРИСУТНИМА И КАЖЕ НЕШТО О СВОЈИМ УСПЕСИМА, ЗНАЧАЈУ СПОРТА И ФЕР ПЛЕЈА.
 • ВИШЕ ОД 10 ГОДИНА СМО ПАРТНЕРИ „СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ СРБИЈЕ “. ТО ЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ОРГАНИЗУЈЕ ТРЕНИНГЕ И ТАКМИЧЕЊА ОСОБА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ ОМЕТЕНОШЋУ У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ.САРАДЊА СА НАШОМ ШКОЛОМ ЈЕ НА ПРОЈЕКТИМА ИНКЛУЗИВНИХ UNIFIED (ЈУНИФАЈТ) СПОРТОВА – ФУДБАЛ, КОШАРКА, ОДБОЈКА, ОДБОЈКА НА ПЕСКУ И АТЛЕТИКА ШТО ЈЕ ОД ВИШЕСТРУКОГ ЗНАЧАЈА КАКО ЗА МЛАДЕ СА ТЕШКОЋАМА, ТАКО И ЗА ОНЕ ИЗ РЕДОВНЕ ПОПУЛАЦИЈЕ. ОВАКВИ ПРОЈЕКТИ ОМОГУЋАВАЈУ БОЉЕ УПОЗНАВАЊЕ МЛАДИХ СА И БЕЗ ПОСЕБНИХ ПОТРЕБА И ПОБОЉШАВА САРАДЊУ СПЕЦИЈАЛНИХ И РЕДОВНИХ ШКОЛА КРОЗ СПОРТ.
 • УЧЕНИЦИ 3. РАЗРЕДА ЗАПРАВО СПРОВОДЕ АКТИВНОСТИ ИЗ ПРОЈЕКТА „НАВИЈАЈ И ИГРАЈ ФЕР“ ЧИЈИ ЈЕ ЦИЉ ЕДУКАЦИЈА УЧЕНИКА   О ПОШТОВАЊУ СПОРТСКИХ ПРАВИЛА, ПРОТИВНИКА И ДРУГИХ НАВИЈАЧА; ПРОМОЦИЈА НАЧЕЛА ФЕР-ПЛЕЈА У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ И СПОРТУ; ВАЖНОСТ ТИМСКОГ РАДА И СТВАРАЊЕ БЕЗБЕДНОГ И ПОДСТИЦАЈНОГ ОКРУЖЕЊА.
 • ЗА КРАЈ ДАНАШЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ У ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ ЋЕ СЕ ОДИГРАТИ УТАКМИЦА У ЖЕНСКОМ ФУДБАЛУ ИЗМЕЂУ ЕКИПЕ ИЗ ШКОЛЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ „МАРА МАНДИЋ“ И ЕКИПЕ НАШЕ ШКОЛЕ.  ИГРАЧИЦЕ СУ ЧЛАНИЦЕ „ ЈУНИФАЈТ“ ТИМОВА СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ.  УТАКМИЦУ ПРАТИ ПОДРШКА НАВИЈАЧА УЗ АКТИВНОСТИ ИЗ ПРОЈЕКТА „НАВИЈАЈ И ИГРАЈ ФЕР“.
Опширније...

ЧИТАМО И ПИШЕМО СА АНОМ ФРАНК

Догађај:

 • Датум:
 • Место: Опово

Ученици 7.разреда са наставницима српског језика Браниславом Анђелковићем и Зораном Лепедат су у Културном центру Опова присуствовали интерактивној изложби и радионици “Читамо и пишемо са Аном Франк“.

Захваљујући овој радионици ђаци су много тога сазнали о страдању Јевреја за време Другог светског рата, холокаусту, дискриминацији и геноциду.

Координатор и реализатор изложбе је Драгомир Бурнаћ, наставник српског језика уз подршку ОШ“Доситеј Обрадовић“ из Опова.

Опширније...

ДАН РАЗЛИЧИТИХ КУЛТУРА У БАНАТСКОМ НОВОМ СЕЛУ

Догађај:

 • Датум:
 • Место: ОШ Жарко Зрењанин

У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ Основна школа „Жарко Зрењанин „ је обележила Дан различитих култура. Овом манифестацијом је заправо реализовала Дан демократске културе, а наши ђаци и 1 наставник су били гости и учесници у радионици. Приказано је 10 земаља, а наш задатак је био да пратимо трагове и направимо пано о још једној земљи- Исланду.

Све похвале за ђаке и наставнике који су реализовали ову манифестацију!

Опширније...